Vijf lessen uit tien jaar desktopvirtualisatie

slide_3

15 Feb Vijf lessen uit tien jaar desktopvirtualisatie

Dit jaar bestaat desktopvirtualisatie zo’n tien jaar. Toch is deze vorm van virtualisatie, waarbij iedere desktop wordt aangemaakt als virtuele machine (VM) die centraal wordt opgeslagen en beheerd in een geconsolideerde server en storage infrastructuur, slechts sinds een aantal jaren daadwerkelijk succesvol.

Desktopvirtualisatie biedt grote voordelen, zoals overal en altijd toegang tot data en applicaties en verbeterde beheer en beveiligingsmogelijkheden. Toch zijn lang niet alle desktopvirtualisatie-implementaties succesvol gebleken. Proact zet de belangrijkste lessen uit een decennia desktopvirtualisatie op een rij:

1: Desktopvirtualisatie is future-proof
De stabiele factor in de ontwikkeling van desktopvirtualisatie is het feit dat alle grote leveranciers overtuigd zijn van de kracht van deze technologie en zich blijven inzetten om organisaties hiervan te overtuigen. De drie meest bekende en gebruikte hypervisors van dit moment zijn VMware vSphere, Microsoft Hyper-V en Citrix XenServer. Waar in het verleden de gebruiksvriendelijkheid als grootste tekortkoming werd gezien van desktopvirtualisatie, zijn er op dit vlak grote verbeteringen doorgevoerd. Hiermee valt voor veel organisaties een belangrijk bezwaar af en hierdoor zal het aantal implementaties de komende jaren sterk blijven groeien.

2: Organisaties moeten realistischer kijken naar de mogelijkheden van desktopvirtualisatie
Organisaties moeten de hype die is ontstaan rondom desktopvirtualisatie los durven laten en met realistische verwachtingen naar de mogelijkheden kijken. Het is een open deur dat een goede voorbereiding een absolute voorwaarde is voor een succesvolle implementatie van desktopvirtualisatie, maar toch gaat dit in de praktijk vaak mis.

3: De performance behoeft extra aandacht
Een van de belangrijkste uitdagingen bij een overstap van servervirtualisatie naar desktopvirtualisatie is de performance. Wanneer meerdere virtuele machines (VM’s) binnen dezelfde serveromgeving gelijktijdig gebruik maken van gedeelde resources, bijvoorbeeld wanneer een groot aantal gebruikers op hetzelfde moment proberen in te loggen. Er zijn verschillende storage-oplossingen om deze zogeheten I/O onder controle te houden. Een andere grote uitdaging is het verschil in I/O-profiel tussen desktop en server waar veel storage-oplossingen niet op berekend zijn. Hier kan flash en caching een oplossing voor bieden.

4: Bescherm data met een goede backup-proces
Om data te beschermen maken de meeste organisaties wel gebruik van een oplossing voor backup en dataherstel. Het lastige bij desktopvirtualisatie is in de meeste gevallen de traditionele backup-oplossingen te tijdrovend blijken te zijn en teveel resources in gebruik nemen waardoor het al snel te duur wordt om regelmatig backups te maken van de belangrijke bedrijfsgegevens. Door te kiezen voor een storage-oplossing die gebruik maakt van deduplicatie en snaptechnieken, kan de storage-efficiency aanzienlijk vergroot worden en kan er eenvoudig een backup worden gemaakt van de data zonder dat dit van invloed is op de performance. Dit neemt niet weg dat een goede backup-strategie gewenst blijft voor de lokaal opgeslagen data.

5: Houd desktopvirtualisatie beheersbaar
Het beheren van de desktopvirtualisatie-omgeving kan behoorlijk complex en tijdsintensief zijn, zeker wanneer er verschillende opslagmethoden en servers naast elkaar worden gebruikt. Om de beschikbare opslagcapaciteit optimaal te benutten, is het belangrijk om bij desktopvirtualisatie te kiezen voor een storage-oplossing die voldoende inzicht biedt in de beschikbare capaciteit en de impact op de performance.

(bron: www.briskmagazine.nl)

[tagline_box link=”/diensten/desktop-virtualisatie” button=”meer over desktopvirtualisatie” description=”Wij kunnen u helpen bij creëren en beheren van de desktopvirtualisatie-omgeving. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp. “][/tagline_box]

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.